Van vervallen boerderij

naar prachtig gerestaureerd

rijksmonument.

De boerderij uit 1879, rijksmonument en na 2004 niet meer in gebruik als boerderij van de familie Bierema stond al een tijd te koop. De schuur werd elk jaar bouwvalliger en dreigde om te waaien. Het complex bestond uit het gedeeltelijk opgeknapte voorhuis, de in rampzalige staat verkerende boerderijschuur, een tot recreatiehuisje omgebouwde schuur langs de Lijkweg alsmede een tuinhuis en een garage.

De familie Valkering – van Beek die al jaren op zoek was naar een onderkomen op Terschelling zag er wel wat in maar vond de uitdaging te groot. Daarom besloten we na wikken en wegen gezamenlijk een bod op het geheel te doen met een aantal ontbindende voorwaarden.

Eind 2013 werd de koop gesloten. Aansluitend werd het voorhuis doorverkocht aan een Terschellinger en het recreatiehuisje aan een familie uit Amsterdam.

Al spoedig werd duidelijk dat de schuur niet meer te redden was. Aannemer Jaap Bos waarschuwde dat de muren zouden omvallen op het moment dat de kap gesloopt zou worden. De muren werden dus gestut. Desondanks viel er toch een om. Die muur is met de oorspronkelijke stenen opnieuw opgemetseld. De rest is zo goed als mogelijk gerestaureerd.

Hoe dan ook, we hadden een bouwval gekocht die afgezien van (een deel van) de spantconstructie en (een deel van) de buitenmuren geheel opnieuw moest worden gefundeerd en opgebouwd.

Het hoofdgestel bestaat nog steeds gedeeltelijk uit van gestrande schepen afkomstige scheepsmasten en gieken. Aan de tuinkant zijn de betonnen boerderijramen gehandhaafd en aan de binnenzijde voorzien van geïsoleerde beweegbare ramen. Toegevoegde glazen serres zorgen voor voldoende licht en zicht. Aan de straatkant zijn de gietijzeren boerderijraampjes hersteld en weer aangebracht. Achter de karakteristieke Terschellinger staldeuren is een vide gehouden waardoor de oorspronkelijke ruimte van de schuur zichtbaar blijft. In de vernieuwde schuur zijn twee recreatiewoningen gebouwd, CASTOR & POLLUX.*

Zo heeft Oosterend het beschermd dorpsgezicht behouden en de boerderij zijn ruimte.

 

*CASTOR is eigendom van de fam. Valkering – van Beek,
POLLUX van de fam. van Beek – Dekker.

Abstracte composities

met een duidelijke verwijzing

naar het verleden.

Voordat de vervallen boerderij werd verbouwd fotografeerde Joeri van Beek, de bestaande situatie. Het werden abstracte composities met een duidelijke verwijzing naar het verleden van deze plek.

Een selectie van deze foto’s zijn tezamen met foto’s van details van het strand van Terschelling te zien op luiken die voor de originele boerderijraampjes gemonteerd zijn. Een toepassing die het praktische (licht en kou buiten houden) met het esthetische (kunst aan de wand) combineert.

De foto’s zijn direct geprint op dibond met een aluminium toplaag.

Joeri van Beek is sinds 2011 als kunstenaar actief onder het motto ‘Schoonheid van het Niets’. Hierbij volg ze haar hart om het bestaande maar vaak onopgemerkte en de schoonheid daarvan met haar camera vast te leggen. Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland, zoals tijdens de Kyotography+ in Kyoto in Japan. Dit project is een mooi voorbeeld van Schoonheid van het Niets op maat.